Artykuły
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jajka są doskonałym źródłem białka i witamin, a także jednym z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Jednak, ze względu na ich delikatność, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby utrzymać ich świeżość i jakość. W tym artykule dowiesz się, jak długo i w jaki sposób przechowywać jajka, zarówno surowe, jak i ugotowane. To wiedza niezbędna dla każdego kulinarnego entuzjasty i miłośnika jajek.
Czy wiesz, jak długo można przechowywać jajka?
Większość ludzi ma jajka w lodówce, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak długo można je przechowywać. W związku z tym, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów dotyczących ich przechowywania, takich jak miejsce, temperatura i upływający termin ważności.
Uważaj na zmiany temperatury i wilgotności – mogą wpłynąć na jakość jajek. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, takim jak dolna półka lodówki, z dala od drzwi. Dzięki temu minimalizujesz ryzyko zmiany temperatury.
Kolejnym istotnym elementem przechowywania jajek jest ich pozycja. Jajka powinny być przetrzymywane w wytłaczance (małym wgłębieniu na opakowaniu), które zostało specjalnie do tego przeznaczone. Pozwala to na utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zabezpieczanie jaj przed uszkodzeniem.
Jak długo można przechowywać surowe jajka
Surowe jajka mają na ogół datę ważności wynoszącą około 4 tygodni od daty produkcji. Można je jednak bezpiecznie przechowywać nawet do 5 tygodni od zakupu, o ile spełnione są wymagania dotyczące przechowywania, o których wspomnieliśmy wcześniej.
Warto również wiedzieć, że świeżość jajek można sprawdzić za pomocą tzw. próby wodnej. Do dużej szklanki z wodą wrzucamy jajko – jeżeli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże; jeśli zaś unosi się na powierzchni, zaleca się jego natychmiastowe spożycie lub wyrzucenie.
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?
Ugotowane jajka, zarówno na miękko, jak i na twardo, można przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień. Warto je jednak trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryte folią spożywczą, aby uniknąć przesuszenia i wchłaniania nieprzyjemnych zapachów z lodówki.
Jajka posiekane lub rozdrobnione, na przykład do sałatek lub kanapek, powinny być zjedzone w ciągu 3-4 dni. W przypadku dań, których składnikiem są też inne produkty mogące się szybko psuć (np. majonez), wartości te mogą być znacznie niższe.
Zapiekanki, omlety i inne potrawy z jajek
Potrawy przygotowane z udziałem surowych jajek, takie jak omlety czy frittaty, powinny być przechowywane w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli jednak w składzie dania znajduje się jeszcze mięso, ryby lub nabiał, należy spożyć je w ciągu 2 dni. Zapiekanki na bazie jajek można natomiast przechowywać przez 3-4 dni.
Sprawdź, czy wiesz, jak długo można przechowywać jajka w lodówce!
- surowe jajka – do 5 tygodni od zakupu;
- ugotowane jajka na miękko/twardo – 1 tydzień;
- posiekane/rozdrobnione jajka – 3-4 dni;
- omlety, frittaty – 3-4 dni;
- dania z innymi produktami (mięso, ryby, nabiał) – 2 dni;
- zapiekanki na bazie jajek – 3-4 dni.
Przechowywanie jajek w odpowiednich warunkach sprawi, że będą one zawsze świeże i smaczne. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi świeżych jajek, które od razu po ugotowaniu trafiają na talerz. Dlatego warto korzystać z jaj, które pochodzą z miejscowych, zaufanych źródeł, takich jak miejskie gospodarstwa czy ekologiczne fermy drobiu.
You may like




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Sałatka nicejska


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


Dla osób uczulonych na białko kurze


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka faszerowane pastą z awokado – nowoczesna wersja klasyki


Puszysty suflet jajeczny – elegancka propozycja na kolację


Jajka w sosie tatarskim – przepis na świąteczny stół


Jajka marynowane w occie – domowa przekąska z charakterem


Frittata z warzywami sezonowymi – kolorowy pomysł na obiad


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Jajecznica z grzybami – pyszny pomysł na jesienne śniadanie!


Szakszuka – innowacyjny pomysł na wzbogacenie Twojego jadłospisu!


Przepis na jajka po wiedeńsku – jak je zrobić?
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami4 miesiące ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
- Przepisy z jajami3 lata ago
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?