Connect with us

Artykuły

W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?

jajo

Jajka są doskonałym źródłem białka i witamin, a także jednym z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Jednak, ze względu na ich delikatność, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby utrzymać ich świeżość i jakość. W tym artykule dowiesz się, jak długo i w jaki sposób przechowywać jajka, zarówno surowe, jak i ugotowane. To wiedza niezbędna dla każdego kulinarnego entuzjasty i miłośnika jajek.

Czy wiesz, jak długo można przechowywać jajka?

Większość ludzi ma jajka w lodówce, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak długo można je przechowywać. W związku z tym, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów dotyczących ich przechowywania, takich jak miejsce, temperatura i upływający termin ważności.

Uważaj na zmiany temperatury i wilgotności – mogą wpłynąć na jakość jajek. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, takim jak dolna półka lodówki, z dala od drzwi. Dzięki temu minimalizujesz ryzyko zmiany temperatury.

Kolejnym istotnym elementem przechowywania jajek jest ich pozycja. Jajka powinny być przetrzymywane w wytłaczance (małym wgłębieniu na opakowaniu), które zostało specjalnie do tego przeznaczone. Pozwala to na utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zabezpieczanie jaj przed uszkodzeniem.

jajo

Jak długo można przechowywać surowe jajka

Surowe jajka mają na ogół datę ważności wynoszącą około 4 tygodni od daty produkcji. Można je jednak bezpiecznie przechowywać nawet do 5 tygodni od zakupu, o ile spełnione są wymagania dotyczące przechowywania, o których wspomnieliśmy wcześniej.

Warto również wiedzieć, że świeżość jajek można sprawdzić za pomocą tzw. próby wodnej. Do dużej szklanki z wodą wrzucamy jajko – jeżeli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże; jeśli zaś unosi się na powierzchni, zaleca się jego natychmiastowe spożycie lub wyrzucenie.

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

Ugotowane jajka, zarówno na miękko, jak i na twardo, można przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień. Warto je jednak trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryte folią spożywczą, aby uniknąć przesuszenia i wchłaniania nieprzyjemnych zapachów z lodówki.

Jajka posiekane lub rozdrobnione, na przykład do sałatek lub kanapek, powinny być zjedzone w ciągu 3-4 dni. W przypadku dań, których składnikiem są też inne produkty mogące się szybko psuć (np. majonez), wartości te mogą być znacznie niższe.

Zapiekanki, omlety i inne potrawy z jajek
Potrawy przygotowane z udziałem surowych jajek, takie jak omlety czy frittaty, powinny być przechowywane w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli jednak w składzie dania znajduje się jeszcze mięso, ryby lub nabiał, należy spożyć je w ciągu 2 dni. Zapiekanki na bazie jajek można natomiast przechowywać przez 3-4 dni.

Sprawdź, czy wiesz, jak długo można przechowywać jajka w lodówce!

  • surowe jajka – do 5 tygodni od zakupu;
  • ugotowane jajka na miękko/twardo – 1 tydzień;
  • posiekane/rozdrobnione jajka – 3-4 dni;
  • omlety, frittaty – 3-4 dni;
  • dania z innymi produktami (mięso, ryby, nabiał) – 2 dni;
  • zapiekanki na bazie jajek – 3-4 dni.

Przechowywanie jajek w odpowiednich warunkach sprawi, że będą one zawsze świeże i smaczne. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi świeżych jajek, które od razu po ugotowaniu trafiają na talerz. Dlatego warto korzystać z jaj, które pochodzą z miejscowych, zaufanych źródeł, takich jak miejskie gospodarstwa czy ekologiczne fermy drobiu.

Medvet Przychodnia Weterynaryjna Wrocław

Trending