Connect with us

Przepisy z jajami

Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?

Ugotowane jajka

Gotowanie jajek zdaje się czymś banalnie prostym, nie jest tak jednak w każdym przypadku. Gotowane jajka mają bowiem różną postać – mogą być przyrządzone na miękko, półtwardo, na twardo czy w wersji po benedyktyńsku. Jeśli chcemy uzyskać prawidłową wersję danej postaci jajka, trzeba przestrzegać określonych zasad. Jak gotować jajka, aby wyszły nam tak, jak chcemy? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy gotowaniu jajek ? Już podpowiadamy!

Jajka jak gotować?

To, jak długo będziemy gotować jajka, wpływa na to, jaką jego postać uzyskamy. Oczywiste jest to, że im dłużej gotujemy jajko, tym bardziej zwartą konsystencję będzie miało. Pod tym względem można podzielić je na:

  • jajka na miękko
  • jajka na półtwardo
  • jajka na twardo

Inną ciekawą opcją jest jajko po benedyktyńsku, które z pozostałymi łączy fakt wykorzystania wody do ich przyrządzenia. O tym jednak będzie nieco więcej później. Na razie wróćmy do bardziej tradycyjnych form jajek. Czas gotowania jajek zawsze liczymy od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Jednak moment włożenia do niej jajek różni się w zależności od tego, czy chcemy mieć jajko na miękko, czy na twardo.

Ważne! Jeśli nie chcesz, aby w czasie gotowania pękła skorupka jajka, warto dodać do wody stołową łyżkę octu, soku z cytryny lub szczyptę soli.

Teraz możemy już przejść do tego, jak długo gotować jajka, aby otrzymać ich określoną konsystencję.

Jak ugotować jajko na twardo i na półtwardo

Gotowanie jajka na twardo jest najłatwiejsze. W tym przypadku wsadzamy jajka do zimnej wody i zaczynamy je gotować. Po zagotowaniu się wody odczekujemy jeszcze 8-10 minut i można już je wyciągnąć. Przedłużanie czasu gotowania jajka na twardo nie jest wskazane. Pojawiają się wtedy wokół żółtka nieestetyczne sine obwódki. Jeśli chcemy wykorzystać jajka jako przystawki na imprezie, to warto mieć ten fakt na uwadze.

ugotowane jajka

Ciekawą opcją jest jajko na półtwardo. W takiej sytuacji żółtko jest nie do końca ścięte, jednak w przeciwieństwie do jajka na miękko, białko jest ścięte doskonale. Jeśli ktoś nie przepada za jajkiem na miękko, ale lubi bardziej płynne żółtko, to taka opcja będzie dla niego najlepsza. Jajko na półtwardo należy gotować około 4 minuty – licząc od momentu zagotowania się wody.

Jak ugotować jajko na miękko

Ugotowanie jajka na miękko może być sporym wyzwaniem, jeśli chcemy uzyskać jego najbardziej apetyczną wersję. Pierwsze co, to trzeba tutaj pamiętać o tym, że w wersji na miękko jajka wsadzamy do wrzącej wody i od tego momentu liczymy czas ich gotowania. Przy czym nie wrzucamy jajka ręką, ale wkładamy je na łyżkę stołową i delikatnie zanurzamy we wrzącej wodzie. Następnie czekamy 4-5 minut i wyjmujemy jajko łyżką.

A może jajko po benedyktyńsku?

jajka na miękko w koszulce
Jajko w koszulce

Ciekawą wersją gotowanego jajka są jajka po benedyktyńsku, określane także jako jajka w koszulce. Od innych różnią się ona tym, że do wrzącej wody wlewamy jajko już bez skorupki. Żółtko jajka po benedyktyńsku ma płynną konsystencję. Takie jajko powinno pozostać w wodzie około 2-3 minuty, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i gotowe!

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Advertisement

Trending