Connect with us

Przepisy z jajami

Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady

domowy makaron

Domowy makaron można przygotować w przeciągu pół godziny. Przepis na niego nie jest skomplikowany, jednak by makaron był naprawdę dobry i smaczny, warto wypróbować sprawdzoną metodę przyrządzania. Przydadzą się również wartościowe porady, dzięki którym makaron uda się wspaniale już za pierwszym razem.

Sprawdzony przepis na makaron

Przepis na makaron jest bardzo prosty. Mianowicie potrzebujemy trzysta gram mąki, dwa jajka, trzy żółtka, a także odrobinę oliwy (jedna łyżka) i pół łyżeczki soli. Jeśli już mamy przygotowane składniki, łączymy je ze sobą w misce i wyrabiamy.

Kiedy już wszystkie składniki się ze sobą połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Aby makaron był sprężysty, warto zagniatać ciasto do środka. Zagniatamy do momentu, aż ciasto nie stanie się elastyczne i gładkie. Gdy uda nam się już osiągnąć taki efekt, ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinno się schładzać przez mniej więcej godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na cztery równe części. Każdą z nich wałkujemy w taki sposób, by placek miał kształt prostokąta. Warto pamiętać w tym momencie o tym, że gdy wałkujemy jeden kawałek ciasta, pozostałe powinny być przykryte, by ciasto nie obeschło. Warto wytaczać ciasto tak, by przybrało kształt prostokąta. Przydaje się to szczególnie wtedy, gdy mamy zamiar skorzystać z maszynki do wałkowania ciasta.

Jeśli zamiast wałka używamy maszynki, to zaczynamy od wałkowania ciasta na pierwszym poziomie i za każdym kolejnym razem przechodzimy o jeden poziom wyżej. Aby uzyskać najlepszą grubość placka, warto wałkować ciasto sześć razy. Gdy nasz placek jest już przygotowany, pozostawiamy go na pięć minut, by trochę przesechł, a następnie odwracamy go na drugą stronę i zostawiamy go do przeschnięcia na następne pięć minut.

Warto sprawdzić po tych pięciu minutach, czy ciasto na pewno przeschło. Jeżeli tak, możemy zwinąć placek w rulon i kroić je w cienkie paski. Za każdym razem, gdy odetniemy cienki plaster musimy pamiętać o tym, by ciasto roztrzepać, by się nie posklejało. Tak przygotowany makaron możemy umieścić w garnku z gotującą się, osoloną wodą. Po dwóch minutach makaron powinien wypłynąć na wierzch i wtedy go odcedzamy za pomocą durszlaka.

Najlepszy domowy makaron – przydatne porady

Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości. Jeśli chcemy, by makaron był sprężysty i aby udało się go ugotować w wersji al dente, najlepiej zaopatrzyć się w mąkę pszenną typu 00 lub 550. Ponadto przed przystąpieniem do łączenia składników, warto najpierw mąkę przesiać. Ten zabieg sprawi, że ciasto stanie się bardziej puszyste i elastyczne.

Najlepiej też przygotować makaron z jaj ze wsi. Wtedy wiemy, że jaja są najlepszej jakości. Poza tym warto zakupić te, które mają żółtka o wyrazistym kolorze. Taka barwa sprawi, że makaron nie będzie blady, a dzięki temu stanie się bardziej apetyczny.

Z racji tego, że nie ma takiej potrzeby, by od razu gotować cały przygotowany makaron, możemy zrobić go trochę więcej i wykorzystać później. Wystarczy tylko obsypać mąką tę część pokrojonego ciasta, której nie będziemy gotować, a następnie włożyć ją do lodówki. W takim stanie może poleżeć nawet trzy dni.

Jeśli zaś chcemy ugotować pozostały makaron w późniejszym terminie, warto go zamrozić. Wkładamy więc pokrojone paski do folii spożywczej i szczelnie zamykamy. Możemy w ten sposób przechowywać makaron w zamrażarce przez dwa miesiące.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Trending