Przepisy z jajami
Jajka z łososiem, czyli świetne przepisy na zdrowe i pełnowartościowe dania
Jajka z łososiem to zdrowe i pełnowartościowe dania, które zaskakują swoim smakiem oraz prostotą przygotowania. W naszym serwisie o jajkach przedstawiamy bardzo dużo przepisów, informacji oraz porad związanych z jajkami. Dziś chcemy przedstawić Wam kilka przepisów na jajka z łososiem. Łosoś to ryba bogata w białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. W połączeniu z jajkami stanowi doskonałą bazę dla smacznych i sycących dań.
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno – jak smakują?
Wiele osób kojarzy łososia z sushi i innych dań kuchni japońskiej, jednak ta ryba smakuje również wyśmienicie w połączeniu z jajkami i inne składniki. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to świetna propozycja na szybkie i proste danie, które może zastąpić tradycyjne jajka z majonezem czy też sałatkę jarzynową.
Do przygotowania jajek z łososiem wędzonym potrzebujemy:
- 6 jajek
- 200 gramów wędzonego łososia
- sól, pieprz
- łyżkę majonezu
- szczypiorek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Usuwamy żółtka i łączymy je z pokrojonym wędzonym łososiem. Dodajemy do tego sól, pieprz oraz majonez, mieszając składniki na jednolitą masę. Masę wykorzystujemy do napełnienia półmisek z jajek, a całość dekorujemy szczypiorkiem lub innym zieleniem. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to przekąska, którą można podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem – sprawdź ten przepis!
Kolejny sposób na wykorzystanie jajek i łososia to jajka faszerowane z korniszonem. To przepis, który świetnie sprawdzi się jako przekąska np. na przyjęcie urodzinowe, czy też wielkanocnym stole.
Składniki, których będziemy potrzebować, to:
- 4 jajka
- 200 gramów wędzonego łososia
- 4 marynowane ogórki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Podobnie jak w poprzednim przepisie, jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy, dodając do nich pokrojonego łososia i ogórki. Następnie dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do półmisek z jajek. Gotowe jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem dekorujemy natką pietruszki lub inną zieleniną.
Wypróbuj również jajka z awokado i łososiem
Lubicie awokado? Te delikatne i smaczne owoce są pełne zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Co więcej, wspaniale komponują się zarówno z jajkami, jak i łososiem. Jajka z awokado i łososiem stanowią nie tylko kolorowe i oryginalne danie, ale także zdrową i pożywną przekąskę.
Składniki do przygotowania tej potrawy to:
- 4 jajka
- 100 gramów wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej zieleniny, np. nać pietruszki lub koperek
Jajka gotujemy, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do tego pokrojonego wędzonego łososia oraz przekrojone i wydrążone awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy farsz do półmisek z jajek. Jajka z awokado i łososiem dekorujemy posiekaną zieleniną.
Warto dodać, że wszelkie przepisy z jajkami można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki czy też zmieniając proporcje. Ważne jest, aby eksperymentować i czerpać radość z gotowania zdrowych i smacznych potraw przy użyciu jajek.
You may like
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
Sałatka nicejska
Dla osób uczulonych na białko kurze
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
Omlet z letnimi warzywami
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
Jajecznica z grzybami – pyszny pomysł na jesienne śniadanie!
Szakszuka – innowacyjny pomysł na wzbogacenie Twojego jadłospisu!
Przepis na jajka po wiedeńsku – jak je zrobić?
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
Omlety na słodko – świetny pomysł naśniadanie dla dzieci!
Jajka po szkodzku – wypróbuj koniecznie!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – idealny pomysł na śniadanie!
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
Pomysły na pyszne jajka faszerowane. Najlepsze przepisy
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Przepisy z jajami3 lata ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Artykuły2 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Omlet z letnimi warzywami
- Przepisy z jajami2 lata ago
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?