Przepisy z jajami
Jajka z łososiem, czyli świetne przepisy na zdrowe i pełnowartościowe dania


Jajka z łososiem to zdrowe i pełnowartościowe dania, które zaskakują swoim smakiem oraz prostotą przygotowania. W naszym serwisie o jajkach przedstawiamy bardzo dużo przepisów, informacji oraz porad związanych z jajkami. Dziś chcemy przedstawić Wam kilka przepisów na jajka z łososiem. Łosoś to ryba bogata w białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. W połączeniu z jajkami stanowi doskonałą bazę dla smacznych i sycących dań.
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno – jak smakują?
Wiele osób kojarzy łososia z sushi i innych dań kuchni japońskiej, jednak ta ryba smakuje również wyśmienicie w połączeniu z jajkami i inne składniki. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to świetna propozycja na szybkie i proste danie, które może zastąpić tradycyjne jajka z majonezem czy też sałatkę jarzynową.
Do przygotowania jajek z łososiem wędzonym potrzebujemy:
- 6 jajek
- 200 gramów wędzonego łososia
- sól, pieprz
- łyżkę majonezu
- szczypiorek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Usuwamy żółtka i łączymy je z pokrojonym wędzonym łososiem. Dodajemy do tego sól, pieprz oraz majonez, mieszając składniki na jednolitą masę. Masę wykorzystujemy do napełnienia półmisek z jajek, a całość dekorujemy szczypiorkiem lub innym zieleniem. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to przekąska, którą można podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem – sprawdź ten przepis!
Kolejny sposób na wykorzystanie jajek i łososia to jajka faszerowane z korniszonem. To przepis, który świetnie sprawdzi się jako przekąska np. na przyjęcie urodzinowe, czy też wielkanocnym stole.
Składniki, których będziemy potrzebować, to:
- 4 jajka
- 200 gramów wędzonego łososia
- 4 marynowane ogórki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Podobnie jak w poprzednim przepisie, jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy, dodając do nich pokrojonego łososia i ogórki. Następnie dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do półmisek z jajek. Gotowe jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem dekorujemy natką pietruszki lub inną zieleniną.
Wypróbuj również jajka z awokado i łososiem
Lubicie awokado? Te delikatne i smaczne owoce są pełne zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Co więcej, wspaniale komponują się zarówno z jajkami, jak i łososiem. Jajka z awokado i łososiem stanowią nie tylko kolorowe i oryginalne danie, ale także zdrową i pożywną przekąskę.
Składniki do przygotowania tej potrawy to:
- 4 jajka
- 100 gramów wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej zieleniny, np. nać pietruszki lub koperek
Jajka gotujemy, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do tego pokrojonego wędzonego łososia oraz przekrojone i wydrążone awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy farsz do półmisek z jajek. Jajka z awokado i łososiem dekorujemy posiekaną zieleniną.
Warto dodać, że wszelkie przepisy z jajkami można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki czy też zmieniając proporcje. Ważne jest, aby eksperymentować i czerpać radość z gotowania zdrowych i smacznych potraw przy użyciu jajek.


You may like




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Sałatka nicejska


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Dla osób uczulonych na białko kurze


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja


Jajka po turecku (Çılbır) – orientalna inspiracja na śniadanie


Jajka w cieście francuskim – szybka przekąska na ciepło


Tort jajeczny z warzywami – efektowne danie na specjalne okazje
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
- Przepisy z jajami6 miesięcy ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania