Connect with us

Przepisy z jajami

Jajka z łososiem, czyli świetne przepisy na zdrowe i pełnowartościowe dania

jajka z łososiem

Jajka z łososiem to zdrowe i pełnowartościowe dania, które zaskakują swoim smakiem oraz prostotą przygotowania. W naszym serwisie o jajkach przedstawiamy bardzo dużo przepisów, informacji oraz porad związanych z jajkami. Dziś chcemy przedstawić Wam kilka przepisów na jajka z łososiem. Łosoś to ryba bogata w białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. W połączeniu z jajkami stanowi doskonałą bazę dla smacznych i sycących dań.

Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno – jak smakują?

Wiele osób kojarzy łososia z sushi i innych dań kuchni japońskiej, jednak ta ryba smakuje również wyśmienicie w połączeniu z jajkami i inne składniki. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to świetna propozycja na szybkie i proste danie, które może zastąpić tradycyjne jajka z majonezem czy też sałatkę jarzynową.

Do przygotowania jajek z łososiem wędzonym potrzebujemy:

  • 6 jajek
  • 200 gramów wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • łyżkę majonezu
  • szczypiorek do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Usuwamy żółtka i łączymy je z pokrojonym wędzonym łososiem. Dodajemy do tego sól, pieprz oraz majonez, mieszając składniki na jednolitą masę. Masę wykorzystujemy do napełnienia półmisek z jajek, a całość dekorujemy szczypiorkiem lub innym zieleniem. Jajka z łososiem wędzonym i majonezem na zimno to przekąska, którą można podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

jajka z łososiem

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem – sprawdź ten przepis!

Kolejny sposób na wykorzystanie jajek i łososia to jajka faszerowane z korniszonem. To przepis, który świetnie sprawdzi się jako przekąska np. na przyjęcie urodzinowe, czy też wielkanocnym stole.

Składniki, których będziemy potrzebować, to:

  • 4 jajka
  • 200 gramów wędzonego łososia
  • 4 marynowane ogórki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Podobnie jak w poprzednim przepisie, jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy, dodając do nich pokrojonego łososia i ogórki. Następnie dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do półmisek z jajek. Gotowe jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem dekorujemy natką pietruszki lub inną zieleniną.

Wypróbuj również jajka z awokado i łososiem

Lubicie awokado? Te delikatne i smaczne owoce są pełne zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Co więcej, wspaniale komponują się zarówno z jajkami, jak i łososiem. Jajka z awokado i łososiem stanowią nie tylko kolorowe i oryginalne danie, ale także zdrową i pożywną przekąskę.

Składniki do przygotowania tej potrawy to:

  • 4 jajka
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej zieleniny, np. nać pietruszki lub koperek

Jajka gotujemy, a następnie obieramy i kroimy na połówki. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do tego pokrojonego wędzonego łososia oraz przekrojone i wydrążone awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy farsz do półmisek z jajek. Jajka z awokado i łososiem dekorujemy posiekaną zieleniną.

Warto dodać, że wszelkie przepisy z jajkami można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki czy też zmieniając proporcje. Ważne jest, aby eksperymentować i czerpać radość z gotowania zdrowych i smacznych potraw przy użyciu jajek.

Trending