Artykuły
Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Jaja ze wsi są obecnie bardzo pożądane, bo bez wątpienia możemy liczyć, że dostarczą nam wielu składników odżywczych, co najważniejsze pozbawionych sztucznych barwników, antybiotyków i wielu innych szkodliwych substancji. Jednak musimy pamiętać, że te naturalne i ekologiczne jajka, są często mniej okazalsze wizualnie, co skutecznie zniechęca klientów przed kupnem. W tej samej cenie mogą bowiem mieć jajko o wiele większe, jednak środek zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje. Należy o tym pamiętać.
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
Swojskie jajka to nie tylko gwarancja niesamowitego smaku i zapachu, ale także pewność, że jemy produkt nieszkodzący zdrowiu. Ich wygląd jednak nieco się różni od tych, które możemy kupić w sklepie. Chodzi tutaj nie tylko o rozmiar, bo te ze wsi, są przede wszystkim mniejsze i mniej okazalsze. Możemy też wyczuć zapach zbóż, bo to właśnie tym karmione są naturalnie kury. Każde jajko ze wsi poza tym, że jest oblepione odchodami, nie ma żadnych innych przebarwień i plam. Jego tekstura jest gładka i opływowa. Natomiast jaja kupowane w sklepie często na skorupce mają brązowe plamy, które nie wyglądają korzystnie.


Jakie jajka znosi kura bez wspomagaczy?
Przede wszystkim musimy uświadomić sobie, że kura naturalnie znosi jajka średniej wielkości lub małej. Duże okazy zdarzają się, ale niezwykle rzadko, kupując jajka w sklepie, można odnieść wrażenie, że jest dokładnie przeciwnie. Kura, która notorycznie znosi jajka o dużej objętości to ta, która jest wspomagana substancjami i antybiotykami. Bez tego niestety nie znosiłaby tak dużych jaj, a antybiotyki, które wnikają do organizmu, mogą stać się szkodliwe dla konsumenta.
Jajka pozbawione znaczników?
Kupując jajko ze wsi, raczej nie zobaczymy na nim wydrukowanych numerów, chyba że kupiliśmy je z ekologicznej hodowli. Jednak smak jajek tego typu znacznie różni się od tych sklepowych. Kolor żółtek również, bo zmienia się w zależności od pory roku, kiedy w zimie jest bladożółty, a w lecie lekko jaskrawy to mamy pewność, że jajko jest świeże i rzeczywiście pochodzi od kury niekarmionej paszą modyfikowaną.
Jaja z dwoma żółtkami
Wielu hodowców szprycuje kury środkami, które sprawiają, że ta znosi jaja dwużółtkowe. Nie jest to jednak proces naturalny, bo naturalnie takie zjawisko się nie zdarza. Wprawdzie można natrafić od święta na wielkie jajko zniesione naturalnie, jednak zawartość dwóch żółtek w jednym jest zjawiskiem dalekim od naturalnego. Osoby sprzedające tego typu jaja i reklamujące się tym, że sprzedają produkty ze wsi, nie są godne zaufania. Być może rzeczywiście jajko było zniesione na wiosce, jednak z całą pewnością kura nie była karmiona naturalnie i regularnie podawane zostawały jej szkodliwe substancje. Lepiej wybierać te jaja, które mają jedno żółtko, są średniej wielkości, jednak smak i zapach zrekompensuje nam wątpliwą wielkość i wątpliwe zalety, jakie otrzymujemy, decydując się, na gigantyczne jaja. Regularne bowiem spożywanie jaj z antybiotykami nie przyniesie nam żadnych pożądanych i pozytywnych skutków.
Interesuje Cię budowa hal pneumatycznych? Sprawdź ofertę GRIMAR!
You may like
Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka
Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne
Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały
Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity
Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników
Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Sałatka nicejska


Dla osób uczulonych na białko kurze


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja


Jajka po turecku (Çılbır) – orientalna inspiracja na śniadanie


Jajka w cieście francuskim – szybka przekąska na ciepło


Tort jajeczny z warzywami – efektowne danie na specjalne okazje
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
- Przepisy z jajami6 miesięcy ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
- Przepisy z jajami3 lata ago
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?