Przepisy z jajami
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Domowy makaron można przygotować w przeciągu pół godziny. Przepis na niego nie jest skomplikowany, jednak by makaron był naprawdę dobry i smaczny, warto wypróbować sprawdzoną metodę przyrządzania. Przydadzą się również wartościowe porady, dzięki którym makaron uda się wspaniale już za pierwszym razem.
Sprawdzony przepis na makaron
Przepis na makaron jest bardzo prosty. Mianowicie potrzebujemy trzysta gram mąki, dwa jajka, trzy żółtka, a także odrobinę oliwy (jedna łyżka) i pół łyżeczki soli. Jeśli już mamy przygotowane składniki, łączymy je ze sobą w misce i wyrabiamy.
Kiedy już wszystkie składniki się ze sobą połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Aby makaron był sprężysty, warto zagniatać ciasto do środka. Zagniatamy do momentu, aż ciasto nie stanie się elastyczne i gładkie. Gdy uda nam się już osiągnąć taki efekt, ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinno się schładzać przez mniej więcej godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na cztery równe części. Każdą z nich wałkujemy w taki sposób, by placek miał kształt prostokąta. Warto pamiętać w tym momencie o tym, że gdy wałkujemy jeden kawałek ciasta, pozostałe powinny być przykryte, by ciasto nie obeschło. Warto wytaczać ciasto tak, by przybrało kształt prostokąta. Przydaje się to szczególnie wtedy, gdy mamy zamiar skorzystać z maszynki do wałkowania ciasta.
Jeśli zamiast wałka używamy maszynki, to zaczynamy od wałkowania ciasta na pierwszym poziomie i za każdym kolejnym razem przechodzimy o jeden poziom wyżej. Aby uzyskać najlepszą grubość placka, warto wałkować ciasto sześć razy. Gdy nasz placek jest już przygotowany, pozostawiamy go na pięć minut, by trochę przesechł, a następnie odwracamy go na drugą stronę i zostawiamy go do przeschnięcia na następne pięć minut.
Warto sprawdzić po tych pięciu minutach, czy ciasto na pewno przeschło. Jeżeli tak, możemy zwinąć placek w rulon i kroić je w cienkie paski. Za każdym razem, gdy odetniemy cienki plaster musimy pamiętać o tym, by ciasto roztrzepać, by się nie posklejało. Tak przygotowany makaron możemy umieścić w garnku z gotującą się, osoloną wodą. Po dwóch minutach makaron powinien wypłynąć na wierzch i wtedy go odcedzamy za pomocą durszlaka.
Najlepszy domowy makaron – przydatne porady
Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości. Jeśli chcemy, by makaron był sprężysty i aby udało się go ugotować w wersji al dente, najlepiej zaopatrzyć się w mąkę pszenną typu 00 lub 550. Ponadto przed przystąpieniem do łączenia składników, warto najpierw mąkę przesiać. Ten zabieg sprawi, że ciasto stanie się bardziej puszyste i elastyczne.
Najlepiej też przygotować makaron z jaj ze wsi. Wtedy wiemy, że jaja są najlepszej jakości. Poza tym warto zakupić te, które mają żółtka o wyrazistym kolorze. Taka barwa sprawi, że makaron nie będzie blady, a dzięki temu stanie się bardziej apetyczny.
Z racji tego, że nie ma takiej potrzeby, by od razu gotować cały przygotowany makaron, możemy zrobić go trochę więcej i wykorzystać później. Wystarczy tylko obsypać mąką tę część pokrojonego ciasta, której nie będziemy gotować, a następnie włożyć ją do lodówki. W takim stanie może poleżeć nawet trzy dni.
Jeśli zaś chcemy ugotować pozostały makaron w późniejszym terminie, warto go zamrozić. Wkładamy więc pokrojone paski do folii spożywczej i szczelnie zamykamy. Możemy w ten sposób przechowywać makaron w zamrażarce przez dwa miesiące.
You may like
Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka
Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne
Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały
Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity
Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników
Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Sałatka nicejska


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Dla osób uczulonych na białko kurze


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja


Jajka po turecku (Çılbır) – orientalna inspiracja na śniadanie


Jajka w cieście francuskim – szybka przekąska na ciepło


Tort jajeczny z warzywami – efektowne danie na specjalne okazje
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
- Przepisy z jajami3 lata ago
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?