Przepisy z jajami
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?
Gotowanie jajek zdaje się czymś banalnie prostym, nie jest tak jednak w każdym przypadku. Gotowane jajka mają bowiem różną postać – mogą być przyrządzone na miękko, półtwardo, na twardo czy w wersji po benedyktyńsku. Jeśli chcemy uzyskać prawidłową wersję danej postaci jajka, trzeba przestrzegać określonych zasad. Jak gotować jajka, aby wyszły nam tak, jak chcemy? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy gotowaniu jajek ? Już podpowiadamy!
Jajka jak gotować?
To, jak długo będziemy gotować jajka, wpływa na to, jaką jego postać uzyskamy. Oczywiste jest to, że im dłużej gotujemy jajko, tym bardziej zwartą konsystencję będzie miało. Pod tym względem można podzielić je na:
- jajka na miękko
- jajka na półtwardo
- jajka na twardo
Inną ciekawą opcją jest jajko po benedyktyńsku, które z pozostałymi łączy fakt wykorzystania wody do ich przyrządzenia. O tym jednak będzie nieco więcej później. Na razie wróćmy do bardziej tradycyjnych form jajek. Czas gotowania jajek zawsze liczymy od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Jednak moment włożenia do niej jajek różni się w zależności od tego, czy chcemy mieć jajko na miękko, czy na twardo.
Ważne! Jeśli nie chcesz, aby w czasie gotowania pękła skorupka jajka, warto dodać do wody stołową łyżkę octu, soku z cytryny lub szczyptę soli.
Teraz możemy już przejść do tego, jak długo gotować jajka, aby otrzymać ich określoną konsystencję.
Jak ugotować jajko na twardo i na półtwardo
Gotowanie jajka na twardo jest najłatwiejsze. W tym przypadku wsadzamy jajka do zimnej wody i zaczynamy je gotować. Po zagotowaniu się wody odczekujemy jeszcze 8-10 minut i można już je wyciągnąć. Przedłużanie czasu gotowania jajka na twardo nie jest wskazane. Pojawiają się wtedy wokół żółtka nieestetyczne sine obwódki. Jeśli chcemy wykorzystać jajka jako przystawki na imprezie, to warto mieć ten fakt na uwadze.
Ciekawą opcją jest jajko na półtwardo. W takiej sytuacji żółtko jest nie do końca ścięte, jednak w przeciwieństwie do jajka na miękko, białko jest ścięte doskonale. Jeśli ktoś nie przepada za jajkiem na miękko, ale lubi bardziej płynne żółtko, to taka opcja będzie dla niego najlepsza. Jajko na półtwardo należy gotować około 4 minuty – licząc od momentu zagotowania się wody.
Jak ugotować jajko na miękko
Ugotowanie jajka na miękko może być sporym wyzwaniem, jeśli chcemy uzyskać jego najbardziej apetyczną wersję. Pierwsze co, to trzeba tutaj pamiętać o tym, że w wersji na miękko jajka wsadzamy do wrzącej wody i od tego momentu liczymy czas ich gotowania. Przy czym nie wrzucamy jajka ręką, ale wkładamy je na łyżkę stołową i delikatnie zanurzamy we wrzącej wodzie. Następnie czekamy 4-5 minut i wyjmujemy jajko łyżką.
A może jajko po benedyktyńsku?
Ciekawą wersją gotowanego jajka są jajka po benedyktyńsku, określane także jako jajka w koszulce. Od innych różnią się ona tym, że do wrzącej wody wlewamy jajko już bez skorupki. Żółtko jajka po benedyktyńsku ma płynną konsystencję. Takie jajko powinno pozostać w wodzie około 2-3 minuty, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i gotowe!
You may like
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
Sałatka nicejska
Dla osób uczulonych na białko kurze
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
Omlet z letnimi warzywami
Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
Jajecznica z grzybami – pyszny pomysł na jesienne śniadanie!
Szakszuka – innowacyjny pomysł na wzbogacenie Twojego jadłospisu!
Przepis na jajka po wiedeńsku – jak je zrobić?
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
Omlety na słodko – świetny pomysł naśniadanie dla dzieci!
Jajka po szkodzku – wypróbuj koniecznie!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – idealny pomysł na śniadanie!
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
Pomysły na pyszne jajka faszerowane. Najlepsze przepisy
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Przepisy z jajami3 lata ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Artykuły2 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Omlet z letnimi warzywami
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?