Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc – czym zachwycić swoich gości?
Wielkanoc to czas, który kojarzy nam się z rodziną, ciepłą atmosferą oraz oczywiście pysznym jedzeniem. A na głównym miejscu wśród świątecznych potraw królować będą jajka – symbol nowego życia, radości i wiosny. Dlatego warto już dzisiaj zaplanować swoje wielkanocne menu, a w nim – przepyszne dania z wykorzystaniem jajek. W tym artykule proponuję kilka smakowitych pomysłów na jajka, które zachwycą twojej gości podczas świąt.
Przepisy na jajka faszerowane na wielkanoc
Jajka faszerowane to jedno z najbardziej popularnych dań na wielkanocnym stole. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i różnorodne w swojej formie. Przedstawiam kilka propozycji na farsze, które podbiją serca Twoich gości.
1. Jajka faszerowane klasyczne
8 ugotowanych na twardo jajek
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, szczypiorek
Jajka obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka, które mieszamy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie siekamy i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Farsz nakładamy na białka i posypujemy cienkim pokrojonym szczypiorkiem.
2. Jajka faszerowane tuńczykiem
8 ugotowanych na twardo jajek
1 puszka tuńczyka
3 łyżki majonezu
1 mała cebula
sól, pieprz, posiekany koper
Jajka przekrawamy na pół, wykrawamy żółtka a następnie rozgniatamy je w miseczce widelcem. Dodajemy tuńczyka, majonez, cebulę i przyprawy. Faszerujemy białka powstałą masą i posypujemy posiekanym koperkiem.
3. Jajka faszerowane pieczarkami
8 ugotowanych na twardo jajek
1 opakowanie pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, natka pietruszki
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, a następnie dusimy je na małym ogniu do momentu, aż stworzą jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz, po czym mieszamy. Ostrożnie rozgniatamy żółtka i dodajemy do mieszanki. Faszerujemy białka pieczarkami, posypując je posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze przepisy na jajka wielkanocne!
Oprócz jajek faszerowanych, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także innych przepisów z wykorzystaniem jajek. Oto kilka propozycji:
1. Jajka w sosie chrzanowym
8 ugotowanych na twardo jajek
100 g śmietany
100 g majonezu
50 g kwasnej śmietany
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz, cukier
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Jajka obieramy i kroimy w ósemki lub plasterki, a następnie polewamy przygotowanym sosem.