Przepisy z jajami
Jajecznica z kurkami – super pomysł na jesienne śniadanie!


Jesień to wyjątkowy czas dla miłośników grzybów – m.in. takich, jak kurki. A podczas tej pory roku warto zadbać o wartościowe i treściwe śniadanie, które dostarczy nam energii na cały poranek. Dlatego dziś przedstawiam przepisy na jajecznicę z kurkami, które na pewno przypadną do gustu zarówno grzybiarzom, jak i osobom poszukującym niebanalnych dań na poranny posiłek.
Jajecznica z kurkami i cebulą – doskonały wybór!
Cebula i jajka to duet, który możemy znaleźć w wielu przepisach. To połączenie sprawdzi się także w przypadku jajecznicy z dodatkiem kurkowych smakołyków. Oto składniki oraz sposób przyrządzenia tego dania:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- około 250 g kurków
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przemyj kurki i osusz je. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę także obierz i posiekaj. Wszystkie warzywa smaż na maśle na patelni aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodaj jajka, którym wcześniej wymieszałeś żółtka z białkami. Całość smaż na patelni, mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem.
A może jajecznica z kurkami i boczkiem?
Jeśli jesteś fanem smażonego boczku, to wiedz, że będzie on także doskonałym dodatkiem do jajecznicy z kurkami. Poniżej znajdziesz przepis na to smakowite danie:
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g kurków
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kurki dokładnie umyj i osusz. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodaj do niego masło oraz kurki. Duszone przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy grzyby zaczną mięknąć, dodaj do nich jajka wymieszane z solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica osiągnie stosowną konsystencję.
Wypróbuj również jajecznicę z kurkami i śmietaną
Jeśli lubisz delikatne, kremowe smaki, wypróbuj wariant jajecznicy z kurkami, w którym dodatek śmietany zdecydowanie wyróżnia się na tle innych składników:
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g kurków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki oraz cebulę dokładnie oczyść i umyj. Następnie posiekaj oba składniki – grzyby na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i duś przez około 10 minut. W międzyczasie, w misce wymieszaj jajka ze śmietaną, sól i pieprzem. Kiedy kurki zaczną mięknąć, dodaj jajeczną miksturę do patelni i smaż, mieszając, przez kolejne kilka minut aż jajecznica zgęstnieje.
Jajecznica z kurkami – ile ma kalorii (kcal)?
Warto zastanowić się nad wartością kaloryczną tej potrawy, szczególnie gdy dbamy o linię. Podstawowa wersja tego dania – jajecznica z kurkami i cebulą – ma około 230-250 kcal.
W przypadku wersji z boczkiem oraz z śmietaną wartość kaloryczna wzrośnie. W przypadku jajecznicy z kurkami i boczkiem dostarczymy naszemu organizmowi około 300-350 kcal. Natomiast wersja z dodatkiem śmietany to średnio 270-290 kcal na porcję.
Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i wartości te mogą się różnić więc traktuj je jako orientacyjne informacje. To, że jajecznica jest jednym z modnych trendów na jesienne śniadanie nie oznacza, że musisz rezygnować z aktywności fizycznej – zachęcam do spacerów kwadrans przed spożyciem jajecznicy.
Podsumowanie
Jajecznica z kurkami stanowi smakowite śniadanie, które sprawdzi się w różnych wariantach. Warto zacząć od podstawy – jajecznicy z cebulą – a następnie eksperymentować z dodatkiem śmietany oraz boczku. To danie nie tylko dostarczy energii na poranny sprint do kuchni, ale również dopełni jego smaku. Spróbuj i przekonaj się sam!
You may like




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Sałatka nicejska


Dla osób uczulonych na białko kurze


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja


Jajka po turecku (Çılbır) – orientalna inspiracja na śniadanie


Jajka w cieście francuskim – szybka przekąska na ciepło


Tort jajeczny z warzywami – efektowne danie na specjalne okazje
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
- Przepisy z jajami6 miesięcy ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania