Przepisy z jajami
Jajecznica z kurkami – super pomysł na jesienne śniadanie!


Jesień to wyjątkowy czas dla miłośników grzybów – m.in. takich, jak kurki. A podczas tej pory roku warto zadbać o wartościowe i treściwe śniadanie, które dostarczy nam energii na cały poranek. Dlatego dziś przedstawiam przepisy na jajecznicę z kurkami, które na pewno przypadną do gustu zarówno grzybiarzom, jak i osobom poszukującym niebanalnych dań na poranny posiłek.
Jajecznica z kurkami i cebulą – doskonały wybór!
Cebula i jajka to duet, który możemy znaleźć w wielu przepisach. To połączenie sprawdzi się także w przypadku jajecznicy z dodatkiem kurkowych smakołyków. Oto składniki oraz sposób przyrządzenia tego dania:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- około 250 g kurków
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przemyj kurki i osusz je. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę także obierz i posiekaj. Wszystkie warzywa smaż na maśle na patelni aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodaj jajka, którym wcześniej wymieszałeś żółtka z białkami. Całość smaż na patelni, mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem.


A może jajecznica z kurkami i boczkiem?
Jeśli jesteś fanem smażonego boczku, to wiedz, że będzie on także doskonałym dodatkiem do jajecznicy z kurkami. Poniżej znajdziesz przepis na to smakowite danie:
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g kurków
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kurki dokładnie umyj i osusz. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodaj do niego masło oraz kurki. Duszone przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy grzyby zaczną mięknąć, dodaj do nich jajka wymieszane z solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica osiągnie stosowną konsystencję.
Wypróbuj również jajecznicę z kurkami i śmietaną
Jeśli lubisz delikatne, kremowe smaki, wypróbuj wariant jajecznicy z kurkami, w którym dodatek śmietany zdecydowanie wyróżnia się na tle innych składników:
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g kurków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki oraz cebulę dokładnie oczyść i umyj. Następnie posiekaj oba składniki – grzyby na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i duś przez około 10 minut. W międzyczasie, w misce wymieszaj jajka ze śmietaną, sól i pieprzem. Kiedy kurki zaczną mięknąć, dodaj jajeczną miksturę do patelni i smaż, mieszając, przez kolejne kilka minut aż jajecznica zgęstnieje.
Jajecznica z kurkami – ile ma kalorii (kcal)?
Warto zastanowić się nad wartością kaloryczną tej potrawy, szczególnie gdy dbamy o linię. Podstawowa wersja tego dania – jajecznica z kurkami i cebulą – ma około 230-250 kcal.
W przypadku wersji z boczkiem oraz z śmietaną wartość kaloryczna wzrośnie. W przypadku jajecznicy z kurkami i boczkiem dostarczymy naszemu organizmowi około 300-350 kcal. Natomiast wersja z dodatkiem śmietany to średnio 270-290 kcal na porcję.
Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i wartości te mogą się różnić więc traktuj je jako orientacyjne informacje. To, że jajecznica jest jednym z modnych trendów na jesienne śniadanie nie oznacza, że musisz rezygnować z aktywności fizycznej – zachęcam do spacerów kwadrans przed spożyciem jajecznicy.
Podsumowanie
Jajecznica z kurkami stanowi smakowite śniadanie, które sprawdzi się w różnych wariantach. Warto zacząć od podstawy – jajecznicy z cebulą – a następnie eksperymentować z dodatkiem śmietany oraz boczku. To danie nie tylko dostarczy energii na poranny sprint do kuchni, ale również dopełni jego smaku. Spróbuj i przekonaj się sam!
You may like




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Sałatka nicejska


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


Dla osób uczulonych na białko kurze


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka ekologiczne, z wolnego wybiegu czy ściółkowe – co wybrać?


Jak rozpoznać świeże jajko? Proste domowe testy


Czy warto myć jajka przed użyciem? Higiena w kuchni


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja
Trending



Artykuły3 lata agoJak rozpoznać jajko ze wsi?



Przepisy z jajami3 lata agoSałatka nicejska



Artykuły3 lata agoJak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?



Przepisy z jajami3 lata agoMakarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu



Artykuły3 lata agoDla osób uczulonych na białko kurze



Artykuły3 lata agoW jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?



Przepisy z jajami8 miesięcy agoJak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady



Przepisy z jajami3 lata agoPasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania
