Connect with us

Przepisy z jajami

Jajecznica z kurkami – super pomysł na jesienne śniadanie!

jajecznica z kurkami

Jesień to wyjątkowy czas dla miłośników grzybów – m.in. takich, jak kurki. A podczas tej pory roku warto zadbać o wartościowe i treściwe śniadanie, które dostarczy nam energii na cały poranek. Dlatego dziś przedstawiam przepisy na jajecznicę z kurkami, które na pewno przypadną do gustu zarówno grzybiarzom, jak i osobom poszukującym niebanalnych dań na poranny posiłek.

Jajecznica z kurkami i cebulą – doskonały wybór!

Cebula i jajka to duet, który możemy znaleźć w wielu przepisach. To połączenie sprawdzi się także w przypadku jajecznicy z dodatkiem kurkowych smakołyków. Oto składniki oraz sposób przyrządzenia tego dania:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • około 250 g kurków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przemyj kurki i osusz je. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę także obierz i posiekaj. Wszystkie warzywa smaż na maśle na patelni aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodaj jajka, którym wcześniej wymieszałeś żółtka z białkami. Całość smaż na patelni, mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem.

jajecznica z kurkami

A może jajecznica z kurkami i boczkiem?

Jeśli jesteś fanem smażonego boczku, to wiedz, że będzie on także doskonałym dodatkiem do jajecznicy z kurkami. Poniżej znajdziesz przepis na to smakowite danie:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g kurków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności kurki dokładnie umyj i osusz. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodaj do niego masło oraz kurki. Duszone przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy grzyby zaczną mięknąć, dodaj do nich jajka wymieszane z solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica osiągnie stosowną konsystencję.

Wypróbuj również jajecznicę z kurkami i śmietaną

Jeśli lubisz delikatne, kremowe smaki, wypróbuj wariant jajecznicy z kurkami, w którym dodatek śmietany zdecydowanie wyróżnia się na tle innych składników:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g kurków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kurki oraz cebulę dokładnie oczyść i umyj. Następnie posiekaj oba składniki – grzyby na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i duś przez około 10 minut. W międzyczasie, w misce wymieszaj jajka ze śmietaną, sól i pieprzem. Kiedy kurki zaczną mięknąć, dodaj jajeczną miksturę do patelni i smaż, mieszając, przez kolejne kilka minut aż jajecznica zgęstnieje.

Jajecznica z kurkami – ile ma kalorii (kcal)?

Warto zastanowić się nad wartością kaloryczną tej potrawy, szczególnie gdy dbamy o linię. Podstawowa wersja tego dania – jajecznica z kurkami i cebulą – ma około 230-250 kcal.

W przypadku wersji z boczkiem oraz z śmietaną wartość kaloryczna wzrośnie. W przypadku jajecznicy z kurkami i boczkiem dostarczymy naszemu organizmowi około 300-350 kcal. Natomiast wersja z dodatkiem śmietany to średnio 270-290 kcal na porcję.

Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i wartości te mogą się różnić więc traktuj je jako orientacyjne informacje. To, że jajecznica jest jednym z modnych trendów na jesienne śniadanie nie oznacza, że musisz rezygnować z aktywności fizycznej – zachęcam do spacerów kwadrans przed spożyciem jajecznicy.

Podsumowanie

Jajecznica z kurkami stanowi smakowite śniadanie, które sprawdzi się w różnych wariantach. Warto zacząć od podstawy – jajecznicy z cebulą – a następnie eksperymentować z dodatkiem śmietany oraz boczku. To danie nie tylko dostarczy energii na poranny sprint do kuchni, ale również dopełni jego smaku. Spróbuj i przekonaj się sam!

Trending