Przepisy z jajami
Jajka po szkodzku – wypróbuj koniecznie!




Jajka to nieodłączny element kuchni na całym świecie. Warto jednak poszukać ciekawych przepisów, które warto wypróbować. Dzisiaj pod lupę bierzemy jajka po szkocku, danie, które na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Jajka po szkocku to świetna propozycja na śniadanie, przekąskę czy lunch.
Jajka po szkocku – sprawdzony przepis
Jajka po szkocku to proste i smaczne danie, które z powodzeniem można przygotować we własnej kuchni. Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to:
- 6 jajek
- 300g mielonego mięsa (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka na panierkę
- 1 szklanka bułki tartej na panierkę
Aby zrobić jajka po szkocku, należy najpierw ugotować jajka na twardo. Następnie ostudzić je i obrać ze skorupki. W międzyczasie przygotować farsz: na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę na oleju, aż stanie się szklista. Dodać do niej mielone mięso i smażyć razem, aż mięso przestanie być różowe. Przyprawić solą i pieprzem.
Na stole rozłożyć folię aluminiową, a na niej ułożyć cienką warstwę mięsa. Na środku ułożyć jedno ugotowane jajko i delikatnie zawinąć mięso wokół niego, tak aby dokładnie je pokryło. Wówczas zawinąć jajko w folię aluminiową i uformować z niego kulę. Powtórzyć tę czynność z pozostałymi jajkami i mięsem.
W kolejnym kroku przygotować panierkę: w osobnych miseczkach umieścić mąkę, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Każdą kulę z jajkiem i mięsem obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć jajka po szkocku na złoty kolor. Jeśli chcemy, aby były bardziej chrupiące, można smażyć je w głębokim oleju. Smażone jajka układać na talerzu wyłożonym papierem kuchennym, aby ocieknęło z nich nadmiar tłuszczu.
Jajka po szkocku pieczone – jak przyrządzić?
Jeśli chcemy uniknąć smażenia, równie dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie jajek po szkocku w piekarniku. Aby to zrobić, wystarczy skorzystać z wcześniej opisanego przepisu, z tym że zamiast smażyć jajka na patelni, będzie trzeba je upiec.
Przed pieczeniem warto natłuścić ogniwo panierki za pomocą oleju w sprayu, a jajka piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut, aż będzie ładnie zrumieniona panierka.
Jajka po szkocku – krótka historia przepisu
Jajka po szkocku (Scotch Eggs) to tradycyjne brytyjskie danie, które pochodzi z XIX wieku. Najbardziej popularne jest w Szkocji, ale także w innych regionach Wielkiej Brytanii, jak również w Irlandii. Historia tego przepisu sięga Londynu, gdzie pierwszy raz opisano je jako produkt sklepowy, na przekąskę, w delikatesie Fortnum & Mason. Potem zdobyło sympatię, jako przekąska na piknik czy lunchbox.
W tradycyjnej wersji jajka po szkocku przyrządza się z jajek, mielonego mięsa i panierki. Jednak na przestrzeni lat pojawiły się różne wariacje tego przepisu, między innymi wersje z użyciem ryb, owoców morza czy wegetariańskie.
Ciekawostki dotyczące jajek po szkocku i jajek w ogóle


You may like




Jak rozpoznać jajko ze wsi?


Sałatka nicejska


Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?


Dla osób uczulonych na białko kurze


Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu


W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?


Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady


Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania


Jak gotować jajka? Ile czasu powinniśmy gotować jajka?


Jajka w diecie wegetariańskiej – źródło pełnowartościowego białka


Jajka a cholesterol – aktualne zalecenia dietetyczne


Jak przechowywać jajka latem? Praktyczne wskazówki na upały


Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Fakty i mity


Jakie jajka wybrać do wypieków? Przewodnik dla domowych cukierników


Jajka zapiekane w pomidorach, czyli lekka i aromatyczna propozycja


Jajka po turecku (Çılbır) – orientalna inspiracja na śniadanie


Jajka w cieście francuskim – szybka przekąska na ciepło


Tort jajeczny z warzywami – efektowne danie na specjalne okazje
Trending
- Artykuły3 lata ago
Jak rozpoznać jajko ze wsi?
- Przepisy z jajami3 lata ago
Sałatka nicejska
- Artykuły3 lata ago
Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie? Dlaczego warto jeść jajka?
- Artykuły3 lata ago
Dla osób uczulonych na białko kurze
- Przepisy z jajami3 lata ago
Makarony orkiszowe z jaj z wolnego wybiegu
- Artykuły2 lata ago
W jaki sposób i jak długo możemy przechowywać jajka?
- Przepisy z jajami6 miesięcy ago
Jak zrobić domowy makaron – sprawdzony przepis i przydatne porady
- Przepisy z jajami2 lata ago
Pasty jajeczne na różne sposoby. Proste przepisy na pożywne śniadania