Connect with us

Artykuły

Pomysły na pyszne jajka faszerowane. Najlepsze przepisy

jajka faszerowane

Wielkanoc to czas, który kojarzy nam się z rodziną, ciepłą atmosferą oraz oczywiście pysznym jedzeniem. A na głównym miejscu wśród świątecznych potraw królować będą jajka – symbol nowego życia, radości i wiosny. Dlatego warto już dzisiaj zaplanować swoje wielkanocne menu, a w nim – przepyszne dania z wykorzystaniem jajek. W tym artykule proponuję kilka smakowitych pomysłów na jajka, które zachwycą twojej gości podczas świąt.

Przepisy na jajka faszerowane na wielkanoc

Jajka faszerowane to jedno z najbardziej popularnych dań na wielkanocnym stole. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i różnorodne w swojej formie. Przedstawiam kilka propozycji na farsze, które podbiją serca Twoich gości.

1. Jajka faszerowane klasyczne

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, szczypiorek

Jajka obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka, które mieszamy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie siekamy i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Farsz nakładamy na białka i posypujemy cienkim pokrojonym szczypiorkiem.

2. Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, posiekany koper

Jajka przekrawamy na pół, wykrawamy żółtka a następnie rozgniatamy je w miseczce widelcem. Dodajemy tuńczyka, majonez, cebulę i przyprawy. Faszerujemy białka powstałą masą i posypujemy posiekanym koperkiem.

3. Jajka faszerowane pieczarkami

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, a następnie dusimy je na małym ogniu do momentu, aż stworzą jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz, po czym mieszamy. Ostrożnie rozgniatamy żółtka i dodajemy do mieszanki. Faszerujemy białka pieczarkami, posypując je posiekaną natką pietruszki.

jajka faszerowane

Najlepsze przepisy na jajka wielkanocne!

Oprócz jajek faszerowanych, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także innych przepisów z wykorzystaniem jajek. Oto kilka propozycji:

1. Jajka w sosie chrzanowym

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 100 g śmietany
  • 100 g majonezu
  • 50 g kwasnej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz, cukier

Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Jajka obieramy i kroimy w ósemki lub plasterki, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

2. Jajka w galarecie

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 250 ml wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 100g szynki lub boczku

Trending