Connect with us

Przepisy z jajami

Jajka z tuńczykiem – brzmi niewiarygodnie, ale smakuje znakomicie!

jajko z tuńczykiem

W świecie kulinarnym jajka odgrywają ogromną rolę, są one nie tylko smaczne, ale również niezwykle wszechstronne. Na ich bazie można stworzyć wiele dań – od omeletów, przez jajka sadzone, aż po ciasta i desery. Jednym z niecodziennych, ale równocześnie pysznych przepisów są jajka z tuńczykiem. Możemy je przygotować na różne sposoby, dzięki czemu zaskoczymy naszych gości nietypowym smakiem. W poniższym artykule przedstawiamy kilka propozycji na potrawy przygotowane właśnie z jajek i tuńczyka.

Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki – szybki i zdrowy przepis na przystawkę dla gości

Jeśli pragniemy zaskoczyć naszych gości oryginalnym przepisem, warto zdecydować się na jajka faszerowane tuńczykiem z puszki. Jest to szybka i zdrowa propozycja na przystawkę, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom ryb, ale także osobom, które na co dzień unikają jedzenia ryb.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie ostudź je i obierz ze skorupki.
  2. Przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
  3. W miseczce rozdrobnij tuńczyka z puszki, dodaj żółtka, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  4. Przy pomocy łyżeczki lub szprycy wypełnij białka jajek farszem z tuńczyka.
  5. Przed podaniem posyp jajka szczypiorkiem.

jajko z tuńczykiem

A może jajka z tuńczykiem i ogórkiem?

Inną równie smaczną propozycją będzie połączenie jajek z tuńczykiem i ogórkiem, co doda potrawie dodatkowej świeżości.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie ostudź je i obierz ze skorupki.
  2. Przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
  3. W miseczce rozdrobnij tuńczyka z puszki, dodaj żółtka, pokrojonego w kostkę ogórka, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  4. Przy pomocy łyżeczki lub szprycy wypełnij białka jajek farszem z tuńczyka i ogórkiem.
  5. Przed podaniem posyp jajka szczypiorkiem.

Jajka z tuńczykiem pasta – idealna potrawa na wiele okazji

Doskonałym rozwiązaniem na wiele okazji będzie również pasta z jajek i tuńczyka. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, kanapki dla dzieci do szkoły czy jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pokrojone w kostkę ogórki konserwowe

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
  2. W miseczce rozdrobnij tuńczyka, dodaj jajka, drobno pokrojoną cebulę, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Jeśli chcesz dodać ogórki konserwowe, pokrój je w kostkę i wmieszaj do pasty.
  4. Nałóż pastę na kromki chleba czy kanapeczki.

Jajka z tuńczykiem to niecodzienna, ale bardzo smaczna kombinacja, która przypadnie do gustu każdemu fanowi eksperymentów kulinarnych. Warto spróbować różnych wersji tych przepisów i decydować samemu, która przypadnie nam najbardziej do gustu. Każdy z przedstawionych wariantów z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe.

Advertisement

Trending